Category: Uncategorized

En frihetskänsla utöver det vanliga

Nuförtiden gäller det att hitta kickarna i vardagen, istället för på resande fot. Jag har funnit en ny hobby i form av bergsklättring, som är riktigt rolig. Har nog varit ganska enkelspårig i mina tankar och tänkt att vi i Sverige inte har så mycket att erbjuda i klättringsväg, bortsett från lokaler med klätterväggar. Nu har jag hittat ett guldkorn i Häggsta där man nyttjat den klippiga omgivningen sedan tidigt 1900-tal. Sporten kräver både bra kondition och mental styrka. Det förstnämnda har jag lyckats öka markant då jag slutat röka och nu endast använder snus i portion istället. Jag flåsar inte längre som en galning efter ett pass och upplever överlag mig själv som mycket starkare. Det om något är en frihetskänsla i sig. I nästa månad planerar jag en tripp ner till Skåne för att testa nya häftiga klippor. Återkommer med rapport!

Utrustning för klättring

Studera istället för att resa

I tiderna som råder just nu går det inte att resa. Det brukar ju ofta vara en tillflykt för mig, så det har blivit nödvändigt att tänka om och hitta andra saker som ger mervärde i tillvaron. Jag har sökt ett par sommarkurser vid Mälarhöjdens Högskola och väntar nu på antagningsbesked. De kan jag göra på distans, så det vore ju trevligt att ha något att utmana hjärnan med! Jag fick inspirationen av en vän som gått en kurs i arbete på väg steg 1 och som berättade så mycket gott om den där känslan som uppstår när man lär sig något nytt. Det var faktiskt 22 % fler sökande till högskolor vid vårens antagning än det normalt sett brukar vara i Sverige, så det verkar som att många har tänkt samma tanke som jag. Det är positivt – man blir aldrig för gammal för att lära sig något nytt.

Spara för din framtida frihet

Att känna sig fri kan vara mer än bara en känsla. Frihet kan vara en plats, flexibilitet i arbetslivet eller att följa sina drömmar. Även om jag älskar att leva i nuet har jag insett att jag måste tänka på framtiden också. Jag har läst lite här hos min bank om hur jag kan spara till mina mål, min pension och eventuellt låna pengar. Det är viktigt för mig att känna att jag har en ekonomisk trygghet och på min bank har jag fått hjälp med en helhetsbild av min ekonomi. Jag har som ni vet börjat investera pengar och lagt upp ett sparande i fonder samt ett sparande för en buffert. Bufferten är för oförutsedda händelser och ska bestå av minst tre månadslöner, medan fonderna är ett mer långsiktigt sparande. Det hade varit underbart att köpa sig ett litet hus utomlands och njuta av värmen och långa soliga dagar i framtiden, vilket jag hoppas mitt långsiktiga sparande kommer hjälpa mig uppnå.

Konstnären är den friaste personen

Ett tag har jag funderat på vem som är den friaste människan, om det nu ens finns en sådan. Nomaden som reser från plats till plats och aldrig slår sig ner känns fri. Den andliga eremiten som gett upp rikedom och egendomar känns också fri. För mig är det även något speciellt med konstnärerna, som i min hjärna är de friaste av alla. De böjer och bryter normer lika ofta som vi andra byter strumpor, de lever mer i fantasin än i verkligheten, och de är dessutom ofta originella. Jag måste erkänna att jag drömde om att bli konstnär när jag var liten, så mitt omdöme kanske inte är det bästa. En del av mig saknar att ge vatten åt min skapande ådra så jag har börjat fundera på att ta upp målande som en hobby. Har kikat på så fina saker som behövs för att göra det på nätet, men har inte klickat hem något ännu för jag vet att jag ibland har svårt för att inte tycka det jag gör är perfekt. Fast samtidigt, ser man på Da Vincis målningar är de ju verkligen personliga och speciella!

En stilig konstnär

Inred med naturen

Det finns många olika saker som gör att jag känner frihetskänsla, både materiella och immateriella saker gör att jag upplever mig som fri. Jag har kommit fram till att mitt boende och hur jag inreder hemma påverkar huruvida jag känner mig fri eller inte. Vad jag vill tipsa om och vad jag har märkt förbättrar min frihetskänsla i mitt hem är att inreda ljust och luftigt. För några månader sedan målade jag om i hallen i en ljus sandbeige färg, och hallen har verkligen blivit trivsam. För tillfället håller jag på att inreda och jag har funnit mina drömfåtöljer. kolla dessa nätta fåtöljer som jag tänker köpa för att ha i vardagsrummet. Jag har dessutom tänkt att köpa golvplantor som liknar palmer för få inslag av naturen inomhus. Naturen och ljusa färger skapar för mig en härlig känsla av frihet.

Bord med växter på

Oväntade saker som ger frihetskänsla

Jag lärt mig en hel del på min jakt efter frihet, bland annat att det som får en att känna sig fri inte alltid är det man först tror. Att känna sig bekväm och snygg med sina kläder och sina frisyr är en sådan sak som få tänker på men som faktiskt kan ha stor betydelse för hur fri man känner sig. Jag antar att det är för att man känner sig mer som sig själv, eller som att ens utsida matchar ens insida vilket ger en typ personlig frihet. Själv gillar jag att lägga ner ganska mycket tid på att sminka mig på morgonen och jag gillar också att föna håret för att känna mig riktigt elegant innan jag börjar min dag. En annan oväntad sak är meditation. Jag har märkt att det är viktigt att ge sig själv tid att drömma. Frihet kan innebära frihet i tankarna också.

En inkomst som ger frihet

En sak som ofta står mellan folk och deras frihet är pengar. Jag tycker att det är så otroligt tråkigt att en sådan sak ska vara den avgörande faktorn när det kommer till om folk kan följa sina drömmar eller ej. Men jag antar att det bara är att gilla läget och göra det bästa av situationen. Jag har länge gått och funderat på att investera i aktier. Det skulle vara superbra att ha en inkomst där jag inte är bunden till en speciell plats utan kan resa runt som jag vill i världen och alltid veta att jag har pengar så det räcker! Det är mycket att lära sig men jag har lyssnat en hel del på podcasten från söderberg & partners så nu börjar jag känna att jag är redo för att satsa pengar. Jag tänker börja smått och om det går bra kommer jag investera mer.

Rota sig eller vara fri

Jag bor ju i lägenhet här i Stockholm och det har funkat bra för mig. Jag är ju en fri själ och har lite svårt att se att jag skulle kunna bo på samma plats i många år framöver så en vanlig hyreslägenhet var det perfekta valet. Men helt plötsligt talas det nu om att ombilda lägenheter där jag bor. Det har fått mig att börja fundera på vad jag ska göra med mitt liv. Jag kanske inte vill flänga runt resten av livet så att satsa på ett tryggare boende kanske inte är en så dum idé i alla fall. Vi får avvakta och se hur det blir med den saken, men om jag tröttnar kan jag ju alltid sälja igen och kanske till och med tjäna en hacka på kuppen. Huvudsaken är att inte fastna i invanda tankebanor, det är alltid bra att ifrågasätta sina val och styra om sitt liv lite då och då. Till sommaren tänker jag i alla fall göra något roligt. Kanske blir det en resa söderut, för jag älskar ju värmen. Vi får se!

Ett vardagsrum med möbler

Inrutade rutiner är tråkigt

Fy bubblan vad jag är trött på inrutade rutiner. Jag vill lära mig något nytt men jag vet inte riktigt vad jag vill utbilda mig inom. Jag har en kompis som just betalat av radhuset efter många års slit, och hon och hennes man jobbar till och med extra på helgerna för att få in pengar. Det är klart att man känner sig fri när man har pengar att röra sig med varje månad. Min kompis är, precis som jag, uttråkad och vill byta arbete. Nuförtiden kan man arbeta flexibelt på sina egna villkor och slippa administration, dessutom kan man få mer varierande uppgifter. Det gäller att ta vara på de möjligheter till flexibla arbetsförhållande som vi har nuförtiden. Kanske ska vi ta initiativ tillsammans och stötta varandra och utbilda oss till lärare. Det hade varit underbart att få jobba med mitt stora intresse för religioner och att lära ut det till andra. Jag hade dessutom älskat att arbeta som bemanningslärare för då hade jag fått bestämma mina arbetstider själv, vilket hade varit underbart.

Det är dags för ny karriär

Motorcykel är frihet

Hej finisar. Ni som läser min blogg vet att jag har friheten som ideal, men alla vet att det finns en baksida med den drömmen. Ska man resa bort krävs det försäkring och vill man ha ordning på sin privatekonomi så måste man söka expertrådgivning. Frihet och ansvar går ihop. Jag har en passion för Jerry Williams, och det är inte bara musiken utan hela stuket med honom, brylcreemen, det coola söderdialekten och även bågen så klart. Han körde en sån där med högt styre à la Easy Rider. Jag antar att en del som läser den här bloggen blir förvånade men jag åker gärna båge när jag kan. Jag fann en onlinesajt som säljer MC-däck och andra MC-tillbehör, påfrestningen på däcken i kurvorna är enorm så det gäller att man satsar på bra grejer. Det är kul att åka fort och säkert, men med nya däck på hojen. Och till er som undrar, man kan faktiskt gilla både Lykke Li och Jerry Williams.

Dekaler mot motorcykelmotiv
Motorcykel i kurva

Loading...
X